Ο πόνος, και ιδιαίτερα στη χρόνια μορφή του, δεν επηρεάζει τον πάσχοντα μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του.
Άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο τείνουν να εμφανίζουν καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές μετατραυματικού στρες ή ενδέχεται να έχουν συμπτωματολογία που δε φτάνει στη σοβαρότητα της κλινικής διάγνωσης. Επίσης, τείνουν στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την απομόνωση, περιορίζουν την κοινωνική τους ζωή, παρουσιάζουν μείωση της απόδοσής τους στην εργασία τους, είναι περισσότερο ευάλωτα στην παχυσαρκία, στις διαταραχές του ύπνου και στη χρήση προβληματικών αναλγητικών φαρμάκων.
Έτσι, η μείωση των επεισοδίων του πόνου δεν αποτελεί το μοναδικό ζητούμενο στη Μονάδα Φροντίδας Πόνου Therapia Specialists: Δίνεται εξίσου έμφαση στις σκέψεις και τα συναισθήματα του ασθενούς και στις συμπεριφορές που προκύπτουν, περισσότερο ή λιγότερο εμφανώς, από την παρουσία του πόνου στη ζωή του.
Έρευνες έχουν αποδείξει το σημαντικό όφελος του συνδυασμού της ιατρικής και της ψυχολογικής παρέμβασης στη θεραπεία του πόνου σε σύγκριση με εφαρμογή θεραπείας χωρίς παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη.